Glukomannan

Glukomannan

Glukomannan je rostlinný polysacharid, vláknina získávaná z hlíz rostliny konjak. V hlízách této rostliny dochází k ukládání zásobních látek potřebných pro růst.

Konjak je teplomilná rostlina vyskytující se převážně v oblasti asijského kontinentu. V Japonsku je využíván po celá staletí k přípravě řady potravin.

Glukomannan samotný patří mezi rozpustné vlákniny. Vyniká vysokou absorpční a sytící schopností. Uvádí se, že absorbováním vody dokáže zvětšit svůj objem až 200x. Díky schopnosti navodit a prodloužit sytost po přijetí potravy nalezla tato vláknina uplatnění v oblasti redukce tělesné hmotnosti1.

Fungování glukomannanu v trávicím ústrojí je velmi jednoduché. Jakmile se vláknina dostane do žaludku, začne zde absorbovat tekutiny a zvětšovat svůj objem. Výsledkem tohoto procesu je vznik hustého gelu, který zaplní žaludek, čímž podpoří pocit sytosti a prodlouží proces trávení.

Podívejte se, jak tato vláknina funguje.